Ετικέτες

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Απομακρυσμένη σύνδεση σε υπολογιστή (Linux)

Η εντολή ssh στο linux δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ 2 υπολογιστών ώστε να μπορείς να τρέξεις εντολές σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή.
Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να τρέξεις την εντολή 

ssh username@domain.com

Μετά, έχοντας δώσει το σωστό password του username θα μπορείς να τρέξεις όποια εντολή θα εκτελούσες και όταν ήσουν στον υπολογιστή.
Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να τρέξεις προγράμματα με GUI και ενώ αυτά τρέχουν στον απομακρυσμένο υπολογιστή εσύ να βλέπεις το γραφικό περιβάλλον τους στον δικό σου υπολογιστή.
Για να επιτευχθεί αυτό ωστόσο θα πρέπει να τρέξεις την εξής εντολή:

ssh -X username@domain.com

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς πχ να ανοίξεις τον Firefox του απομακρυσμένου υπολογιστή και να σερφάρεις.


Ο λόγος που χρειάστηκε να μάθω το παραπάνω είναι ότι είχα ένα μηχάνημα linux συνδεμένο με ad-hoc στον κεντρικό μου υπολογιστή αλλά δεν μπορούσα να κάνω share το internet :(
Έτσι συνδεόμουν από το Linux μηχάνημα με ssh, έτρεχα έναν browser του κεντρικού και έτσι είχα internet γιατί ο browser στην ουσία έτρεχε στον κεντρικό όπου ήταν συνδεμένος με το διαδίκτυο.
Για να μάθω το παραπάνω ακολούθησα την εξής διαδρομή. Είχα θεωρήσει σχεδόν σίγουρη την παραπάνω δυνατότητα και άρχισα να ψάχνω στο google όπου δεν άργησε να καρποφορήσει η έρευνά μου. Το θεωρώ αρκετά χρήσιμο, ωστόσο σίγουρα θα υπήρχε ποιο εύκολος τρόπος να κάνω share το internet... ή μπορεί και όχι.
Πάντως εν τέλει με το καινούργιο μου router απλός τράβηξα ένα 2ο καλώδιο ethernet και το έλυσα ακόμα ποιο απλά το πρόβλημα :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου